Waar let ik op bij recruitment van Account Managers?

Veel managers vinden het aannemen van goede Account Managers mensen moeilijk. En dat is logisch; sales professionals maken makkelijk contact maken en zij weten zichzelf vaak goed te verkopen. Waar zou je naast de “standaard” zaken zoals werkervaring, een goede klik en ambitie nog meer rekening mee kunnen houden? Wat maakt het verschil tussen een topperformer en een middelmatige sales executive? Een aantal punten om niet te vergeten:

1. Eerder successen en prestaties:
Alhoewel in het verleden behaalde resultaten natuurlijk geen garantie bieden voor de toekomst, is dit wel een heel belangrijk punt. Succesvolle account managers weten vaak de meest uitdagende werkomgevingen naar hun hand te zetten en te winnen. Neem geen genoegen met alleen een prestatie, vraag dieper door over de context, hoe en waarom de successen zijn bereikt. Check na het proces eventueel de successen door middel van een referentie.

2. Intelligentie
Klinkt vanzelfsprekend? Toch zie je in de praktijk maar weinig Sales managers die toetsen op intelligentie. Sterker nog, vaak wordt er gezocht naar “soldaten” die vooral niet te veel vragen stellen of het management challengen. De werelden van klanten en hun uitdagingen zijn vaak erg complex. Klanten verwachten veel van hun leveranciers en daarmee ook veel van de account managers die hen bedienen.

3. Aanpassingsvermogen
Een punt wat in mijn ogen vaak onderbelicht wordt. Huidige technologieën, markten en klanten veranderen constant. Het vermogen om aan te passen is de sleutel voor lange termijn succes. Account managers die succesvol veranderd zijn van vertical, markt of zelfs branche, zijn vaak topkandidaten die nog snel up & running zijn binnen jullie bedrijf ook. Natuurlijk is markt- en productkennis belangrijk, maar staar je er niet blind op.

4. Passie
Managers hebben vaak tegen mij gezegd dat ze iemand zoeken met veel energie. Ik vind energie in mensen een fijne eigenschap, maar passie telt voor tien. Passie is niet te faken en mensen met passie voor wat ze doen en de klanten die ze bedienen, hebben een magisch effect op de omgeving (en resultaten). Ook zullen ze niet snel geneigd zijn om op te geven, positief zijn en de juiste ambities nastreven.

Het aannemen van Sales professionals blijft lastig voor elke manager in de software branche. Hopelijk heb je wat aan deze tips en veel succes gewenst met het bouwen van jullie team!